Digitalisering

Du bliver snart presset til at e-maile med kommunen!

 

(Fra Leif Bentsen's artikel i Seniornyt, september nummer)

 

Denne skræmmende overskrift var for nylig at læse i fagbladet ”Computerworld”. Læser man imidlertid lidt længere ned hedder det således:

 

”Kan fravælge digital post

Alene på postområdet med udbredelsen af digital post og en konsolidering af papirbrevene i fjernprintløsninger er der 2,5 milliarder kroner i mulige besparelser.

Det er dog næppe den reelle besparelse, da alle danskere har mulighed for at fravælge den digitale post og i stedet kræve at få fysiske breve fra det offentlige.

Dertil kommer, at der stadig verserer usikkerhed omkring signeringen af breve fra det offentlige, efter Ombudsmanden tidligere er gået ind i en sag om manglende underskrifter fra kommunen til en borger.”

 

Ligeledes hedder det i et personligt svar fra Social- og Intergationsminister Karen Hækkerup efter henvendelse fra Seniorklubben under FOA:

 

”For borgere, som ikke har mulighed for at tilegne sig it-kompetancer, vil det være muligt at blive undtaget reglerne om selvbetjening og digital post. For eksempel vil borgere, der ikke kan udnytte den digitale postkasse, fortsat kunne modtage papirbreve fra det offentlige.”

 

Ikke en opfordring til at ”læne sig tilbage”.

Digital effektivisering , hvor det er muligt, er utvivlsomt en gevinst, MEN der er adskillige, hovedsagelig ældre, som har levet et helt liv som velformulerende og flittigt brevskrivende mennesker, men som aldrig i deres liv har været i nærheden af et skrivemaskinetastatur. For disse mennesker kan det synes som en væsentlig hindring, at skulle gå på et it-begynderkursus, hvor de føler sig som en hund i et spil kegler, når instruktøren siger: ”- og så skriver vi lige det i søgefeltet”. Mange af os har på et tidspunkt i livet prøvet at deltage i et kursus eller lignende, hvor en forudsat kompetence mangler totalt - det er altså ikke sjovt. Disse menneske må og skal have muligheden for at fravælge.

Kilder:

http://www.computerworld.dk/art/215858/du-bliver-snart-presset-til-at-e-maile-med-kommunen

samt

Brev fra Social- og Integrationsminister Karen Hækkerup til Seniorklubben under FOA af 9. august 2012.